Materiál OUTLAST®

OUTLAST® je chytrý materiál původně vyvinutý pro potřeby kosmonautiky v NASA.

OUTLAST® vyniká termoregulační schopností. Aktivně udržuje tepelný komfort těla během spánku. V létě ochlazuje, v zimě zamezuje ztrátě tepla a přehřívání. Snižuje pocení až o 50%. Díky termoregulačnímu efektu je fáze hlubokého spánku prodloužena o cca 30 - 40 minut. Spánek je delší a kvalitnější. 

Velfont® nabízí tyto výrobky s OUTLAST®: prostěradlo ze 100% bavlny, polštář z viskoelastické paměťové pěny, polštář s výplní z dutého vlákna, povlak na polštář a přikrývku.

Principem dosažení termoregulačních vlastností jsou speciální, miniaturní termokapsle (Thermocules®) zapuštěné do látky. Tyto termokapsle obsahují tzv. PCM (phase change materials). Jedná se o látku podobnou vosku, který má schopnost měnit pevné skupenství na kapalné. Při změně fáze dochází k odebrání tepla.

Na základě teplotních změn organismu dochází ke změně fázové struktury materiálu PCM, kdy se v termokapslích mění pevné skupenství na kapalné a zpět z kapalného na pevné. Při této změně fáze dochází k akumulování nebo naopak uvolňování tepla. Pokud se kůže přehřívá, termokapsle akumulují nadbytečné teplo. Jakmile se kůže začne ochlazovat, teplo opět vrací zpět. Tyto miniaturní termokapsle jsou nevyčerpatelnými akumulátory, snesou praní a jsou odolné vůči mechanickému poškození.

 

OutlastOutlast

 

Při spánku se naše tělo snaží udržovat ideální tepelný komfort. Pokud se ocitneme mimo komfortní zónu, naše tělo nás probudí a donutí nás se přikrýt nebo naopak odkrýt. Tím ale dochází k neustálému narušování spánku.

V letních měsících nás probouzí okolní vysoká teplota a dochází k přehřívání a nadměrnému pocení. V zimních měsících je vzduch naopak chladnější, proto se na noc více oblékáme a používáme teplejší přikrývku. To ale během spánku opět vyvolá přehřívání a donutí nás se odkrýt. Na ohřáté tělo se dostává okolní chladný vzduch, který může způsobit například stažení zádových svalů, které se ráno může projevit v zádech ústřelem.

Na obrázku teplotní křivky vidíme, jak se během spánku mění teplotní pohoda z pocitu chladu do pocitu přehřívání. Každý vrchol křivky znamená naše lehké probuzení. Ve středu se nachází ideální teplotní zóna, které lze dosáhnout s lůžkovinami OUTLAST®. 

S výrobky s OUTLAST® bude spánek hlubší a kvalitnější. Nebudeme cítit přílišných chlad, ani přílišné horko.