Bambusové vlákno

Bambusy jsou dřevnaté rostliny, které vynikají rychlým růstem. Některé druhy vyrostou až o dva metry za den. Bambusy dorůstají výšky až 30 m.

Těžba bambusů je možná již po 3 - 5 letech. Bambus se již po staletí těží a využívá jako stavební materiál, pro výrobu nástrojů a nábytku, v potravinářství, lékařství apod.

Bambus je vynikající rostlinou vzhledem k udržitelnosti a ekologii. Po sklizni výhony opět vyrazí z kořenového systému, není tedy nutná nová sadba. Díky tomu, že je bambus přirozeně antibakteriální, nepoužívají se při pěstování pesticidy. 

Výroba textilií z bambusu se dlouho nedařila, výsledný materiál byl hrubý na omak a nepříjemný. Díky moderním výrobním technologiím se teprve před 30 lety začala vyrábět bambusová viskóza, která si brzy pro svou hebkost a vysokou absorpční schopnost našla místo v textilním průmyslu. Při výrobě se bambusová dřevina rozmělní a rozpustí a poté se vstřikuje do trysek, které vytvoří bambusové vlákno. 

 

Bambusové vlákno

  • je přirozeně antibakteriální
  • má vysokou absorpční  schopnost (až 6x více než bavlna)
  • je hebké na dotek

Velfont® má v nabídce tyto výrobky z bambusového vlákna: 3-vrstvé prostěradlo s neviditelnou hyperprodyšnou membránou, hyperprodyšný matracový chránič z bambusového froté, žerzejové prostěradlo, polštářový chránič a polštář.