Hyperprodyšná membrána Neotherm®

Membránou Neotherm@ jsou opatřena některá prostěradla, matracové a polštářové chrániče značky Velfont®. Membrána je vyrobena z hi-tec polyuretanu, který nepropustí žádné tekutiny, ale pára z potu snadno proniká mezimolekulárními otvory.

Membránu z PU zátěru si lze představit jako sítko s velmi malými otvory. Jednotlivé póry mají přesně stanovenou velikost, aby spolehlivě plnily svou funkci. Jsou právě tak malé, aby jimi nepronikla kapka vody a právě tak velké, aby naopak molekuly par mohly volně procházet. Póry jsou 20 000 krát menší než kapka vody a přitom 10 000 krát větší než molekula vodní páry (velikost pórů … 0,2 μm, molekula vodní páry … 0,0004 μm).

Standardní polyuretanové zátěry se používají u mnoha textilií velmi často, tyto výrobky jsou vždy označovány jako prodyšné, ale úroveň prodyšnosti se velmi liší. 

V čem je Neotherm® lepší než běžné polyuretany? Náročnou technologií výroby, díky které je membrána velmi tenká, pružná a zároveň má největší schopností propouštět vodní páru (měřeno metodou RET). Tato supertenká membrána umožňuje její použití i u výrobků, u kterých to bylo donedávna nemožné. S membránou Neotherm® se setkáváme pouze u značky Velfont®. 

Použití membrány Neotherm® u polštářových chráničů a prostěradel zajišťuje maximální hygienu bez nepříjemného pocení a rušení spánku šustěním. K dispozici jsou prostěradla a polštářové chrániče.

Jak se měří prodyšnost?

Existují dva certifikované způsoby měření prodyšnosti odporu vodních par

  • Metoda MVTR (moisture vapour transmission rates [g/m²/24 hod]) měří množství vodní páry, které se přes 1 m² textilie odpaří za 24 hodin. Nevýhodou MVTR je, že je komplikovaná na vyhodnocení a pro potřeby textilního průmyslu je tato metoda velmi nepřesná. 
  • Metoda RET [m² .Pa.W-1 ] měří odpor, který klade textile při prostupu vodní páry. Tato metoda je přesnější, ale je dražší než předešlá. Velfont® pro laboratorní měření používá pouze metodu RET.

 Srovnání obou hodnot

 

Propustnost 

vodních par

MVTR 

[g/m²/24 hod]

RET

[m2 .Pa.W-1 ]

 Velmi dobrá  nad 20 000  0 - 6
 Dobrá  9 000 - 20 000  6 - 13
 Uspokojivá  5 000 - 9 000  13 - 20
 Neuspokojivá  pod 5 000  20 a více