Proč nám vadí roztoči?

Kolem nás se vyskytuje obrovské množství různých roztočů a my je ani nevnímáme. To se ale nedá říci o roztočích domácího prachu, které jsou skutečným problémem. Jejich exkrementy jsou silným alergenem, který způsobuje vyrážku, pálení očí, kašel a zhoršuje projevy astmatu nebo astma dokonce způsobuje. Téměř polovina všech alergiků má zároveň alergii na roztoče.

Roztoči domácího prachu milují teplo a vlhko. Proto se jim dobře daří v matracích. Navíc je každý den přikrmujeme olupujícími se částečkami naší kůže a dalšími nečistotami. Všechny tyto nečistoty se dostávají přes prostěradlo a potah matrace do jejího jádra, které se postupně osidluje miliony roztočů. Váha nečistot včetně kolonií roztočů v matraci používané pět let je zhruba 2 kg. Jen si to představte: vezměte si do každé ruky kilový sáček s moukou. Právě tolik a mnohdy ještě více nečistot máte ve své posteli. 

Odstranění roztočů a ostatních nečistot z matrací je v podstatě nemožné. Výkonným vysavačem lze vysát nečistoty z povrhu matrace do cca 2 cm do hloubky. Použití vysavače s UV lampou výsledek zlepší tím, že povrch matrace vydesinfikuje a roztoče zahubí. Ale co zbytek matrace? Z jádra matrace roztoče nedostaneme a proto rychle osídlí i pečlivě vysátý povrch. 

Každá matrace je při koupi opatřena originálním potahem. Praní tohoto potahu je důležité z hygienických důvodů, protože zachycuje skvrny a pot. Ať je ale potah jakýkoliv, propouští pevné nečistoty dovnitř matrace. Mezerami mezi jednotlivými vlákny prochází do jádra nečistoty podobně jako sítkem. Pokud se na potah podíváme proti světlu, uvidíme, že mezery jsou překvapivě velké. Vše, co se dostane dovnitř slouží jako potrava bakteriím a roztočům. 

Použitím bariérových chráničů matrací lze tento problém účinně vyřešit. Potah ale musí splňovat zásadní podmínku a tou je maximální propustnost par. Skrz matraci musí volně procházet vzduch, nahromaděná vlhkost musí mít možnost vyschnout. Použitím nevhodného chránič s žádnou nebo omezenou propustností způsobí růst plísní, což vede ke znehodnocení matrace a ohrožení zdraví. 

Bariérové chrániče s nejvyšší paropropustností na trhu nejdeme zatím pouze u značky Velfont®. Výroba supertenké membrány Neotherm®, kterou jsou tyto chrániče opatřeny je velmi náročná na výrobu. Nesmí propustit tekutiny, ale zároveň musí zajistit maximální prodyšnost. Prodyšnost, která je laboratorně měřená hodnotou RET se blíží bavlně. Proto chrániče Velfont® neruší při spánku, nezpůsobují pocení a nepříjemné šustění.